Kerkenraadsweekend 2021

Op vrijdagavond 8 oktober vertrokken we met ruim twintig mensen richting Biezenmortel. Er stapten diakenen, ouderlingen, kerkrentmeesters, pastoraal medewerkers en een predikant in de verschillende auto’s.
Ik had nog geen idee wat ik kon verwachten van een nachtje weg met de kerkenraad. Ik had drukke weken op mijn werk en het voelde in mijn hoofd als een extra vulling van mijn agenda. Vergaderen met de kerkenraad in Coronatijd betekent namelijk ook gewoon veel praktische besluiten nemen met elkaar. Dingen bespreken en overwegen. Er zijn veel praktische zaken te doen in deze tijd.
Het kerkenraadsweekend bracht echter iets heel anders dan de normale vergaderingen. Er was natuurlijk meer tijd voor ontmoeting en er was uitgebreider de tijd om een onderwerp inhoudelijk vast te pakken met elkaar. Zo vulden we al pratend en ontmoetend ons weekend met drie onderdelen.

Het eerste onderdeel/ vrijdagavond:
We spraken met elkaar over het jaarthema ‘Wees heilig, want Ik ben heilig.’ Wat zegt dat jou? Wat betekent heilig zijn voor ons? Aan de hand van allerlei plaatjes gingen we daar met elkaar over in gesprek. Heilig zijn bleek nog best een moeilijk iets. Het woord heilig roept namelijk in het algemeen geen positieve associaties op. Al pratend kwamen we tot dingen als ‘apart gezet door God’, ‘dichtbij Hem leven’ en ‘elkaar nodig hebben om heilig te leven’. Heeft u daar nog mooie gedachten bij? Spreek ons gerust aan of mail ds. Aaldert Gooijer. We zullen er vast nog veel van leren dit jaar.

Het tweede onderdeel/ zaterdagochtend:
Corine Zonnenberg van Youth for Christ kwam met ons praten over tieners in de gemeente. Heel inspirerend. Jongeren hebben nodig dat we Jezus centraal zetten in de kerk, dat we hen zien, bij naam kennen en dat we hun willen voorleven en vertellen wat christen zijn in ons dagelijks leven voor ons betekent. Dit is natuurlijk kort samengevat. Er komt vast nog een vervolg op deze ochtend. We betrekken u daar als gemeente heel graag in. Wordt vervolgd.

Het derde onderdeel/ zaterdagmiddag:
We spraken met de hele kerkenraad over het thema ‘veilige gemeente’ zijn. Hoe kunnen we het in onze gemeente zo veilig mogelijk maken. Welke stappen zijn daarvoor nodig? Een kleine commissie had al veel werk verzet en op die middag hebben we als kerkenraad daarover gesproken. Dit is natuurlijk niet een heel luchtig onderwerp, maar het is zeker dat het aan de orde moest komen en daar was deze middag rustig de tijd voor.
Tussen de onderdelen door genoten we van een wandeling, een spelletje Kubb, een lekkere maaltijd, een goed gesprek, een goede grap en maakten we een groepsfoto. We vertrokken opgeladen weer terug naar huis. Hopelijk gaat u daar iets van merken in de gemeente.
Ik kijk terug op een heel fijn weekend. Ouderling zijn kent vele kanten en verrijkt jezelf.

Groet
Josca Punt

Bekijk hieronder de sfeer impressie

Twijfel in het donker nooit aan wat je in het licht hebt gezien