header-03.jpg

Concerten

In de Dorpskerk worden regelmatig concerten gegeven. Hierbij wordt het orgel bespeeld door Arjan Breukhoven. Vaak worden ook gasten uitgenodigd om het concert extra luister bij te zetten. In het komende jaar staan er weer verschillende concerten gepland. In de agenda kunt u deze terugvinden.

Het orgel van de Dorpskerk

Het orgel werd in 1801 gebouwd door de orgelbouwer Knipscheer uit Amsterdam en geplaatst in een Doopsgezinde kerk in Amsterdam. In 1810 werd het orgel aangekocht door de kerkvoogden W. van Vreewijk en L. Hollost en in de Dorpskerk geplaatst.

Het orgel was toen veel kleiner dan het huidige orgel. Het bovenste middenstuk van het orgel zoals het nu heden ten dage wordt gebruikt, is het orgel dat in 1810 is gekocht en geplaatst op het orgelplafond dat speciaal werd gemaakt op de plek waar nu het rugwerk van het huidige orgel staat.

Het orgel had oorspronkelijk 1 klavier met aangehangen pedaal en werd vanaf de linkerzijkant bespeeld. In 1956 werd het orgel uitgebreid door de orgelbouwer Reil uit Heerde. Het orgel werd omgebouwd naar een orgel met twee klavieren en een zelfstandig pedaal. Als u in de kerk goed naar het orgel kijkt, ziet u dat het middelste bovenstuk het eerste orgel was. Dit is uitgebreid met een rugpositief en pedaaltorens.

In 1989 met de restauratie van de hele kerk is het orgel ook gerestaureerd. Het orgel is hiervoor weggehaald door de orgelbouwer A. Nijsse & Zn. De werkzaamheden waren zo gepland dat bij de her ingebruikname van de Dorpskerk het orgel ook weer klaar was om te bespelen. Tot op de dag van vandaag laat het in volle glorie zijn klanken horen tot eer van God in de erediensten en bij rouw- en trouwdiensten. Maar het wordt ook gebruikt voor concerten die regelmatig in de Dorpskerk worden gegeven.

De evolutieleer zegt dat er in het begin niets was.

En nu schijnt dat nog ontploft te zijn ook......